Бактерии от кози и овце могат да помогнат при създаването на биогорива

булфото
share

Легендарните способности на козите и овцете да храносмилат негодни за ядене материали могат да помогнат при производството на биогорива, пише BBC News.

Изследователи посочват, че бактерии от стомасите на тези животни произвеждат приспособими ензими, които разграждат редица растителни материали. Учените казват, че в тестове бактериите са показали резултати, съперничещи на най-добрите инженерни разработки. Изследването е публикувано в журнала Science.

Еколози отдавна критикуват производството на биогорива от растителни култури като царевицата, тъй като смятат, че използването им като гориво вместо като храна води до повишаване на цените и има негативен ефект върху бедните. Налице са пробиви в опитите да се прави гориво от хранителни и животински отпадъци, но все още не е създадена надеждна, комерсиално приложима технология, пише агенция Фокус.

Основият проблем при преобразуването на дървени стърготини и треви в гориво е матрицата от сложни молекули в клетъчните стени на тези суровини. За преодолеят тази пречка, учени са се обърнали към добре познатите способности на козите и овцете да храносмилат почти всичко, което погълнат. Смята се, че това се дължи на анаеробни чревни бактерии - организми, които съществуват от времето на динозаврите. За да тестват идеята си, учените са събрали пресен тор от зоологически градини и обори и са изолирали три досега неизследвани култури от кози, овце и коне. Екипът е открил, че гъбичките отделят ензими, които разграждат множество растителни материали.

За разлика от генетично модифицираните ензими, използвани при производството на биогорива в момента, гъбичките от кози и овце са произвели значително по-голямо количество протеини. “Стомашно-чревните гъбички имат повече инструменти за превръщане на биомаса в гориво и затова са в състояние да работят по-бързо и с по-голяма палитра от растителни материали,” казва проф. Мишел О’Мали от Калифорнийския университет в Санта Барбара, ръководител на проекта.

Водещи новини

Още новини