Сугестопедична книга-игра разкрива тайните на мозъка (видео)

Novini.bg
share

Уникална книга-игра по способа на сугестопедията създава младата авторка от Нова Загора Яница Маринова.

Сугестопедията е способ, благодарение на който под формата на игра учим по-лесно езици. Започвайки да я практикува, преподавайки Български език на деца от уязвими групи, Яница решава да създаде нещо свое, с което да допринесе за новото модерно течение в науката.

Интересувайки се от функционирането на мозъка при подрастващите, авторката достига до заключението, че децата запомнят най-трайно, когато преживяват нещата емоционално. Така миналото лято се появява „Температура на думите... или как порасна косата на Чичко Тревичко”.


"Температура на думите", сн. Novini.bg

 

„Температура на думите” е книга-игра, която по забавен начин учи децата лесно да осмислят частите на речта. Това е цяла методика и обучението може да започне още от предучилищна възраст, когато децата започват да учат буквите, и да се надгражда в училищна възраст.
„Това е една алтернатива, по-различен подход”, отбелязва Яница.

Заглавието пък идва спонтанно.
„Така дойде. Нали постоянно вдигаме температура, меним си настроенията. Когато сме тъжни, температурата на настроението ни е по-ниска. Става пък по-висока, когато сме усмихнати”, споделя Яница.
Чичко Тревичко пък служи за метафора в случая – как с растежа на косата му нарастват и нашите знания.

„Книгата е пригодена и за хора, на които българският език не е роден. Освен от роми книгата тепърва ще бъде използвана и от студенти от Китай, които идват в България и започват да изучават българския”, обясни авторката.

Много броеве от книжката са закупени от Община Нова Загора, която раздава екземпляри във всички детски градини и училища в общината.
„В провинцията се работи много по-ефективно, отколкото в столицата”, на мнение е младата преподавателка.

Въпреки това тя споделя, че в София интересът е доста голям. В 92-ро и 101-во училище там вече работят по книгата, предимно по време на занималня. Интерес има и във Велико Търново, където няколко училища също са започнали да работят с помагалото.

Творението достига чак до Лондон, където по време на свое пътуване Яница предлага книгата-игра на едно българско училище, което се посещава от българчета, родени в Англия. Те знаят перфектно английски, но не толкова добре български. Една учителка там се „запалва” по идеята за „модерното образование” и купува книгата.
„Осъзнавам с времето, че тя ще бъде по-полезна за тези деца там, които забравят българския”, споделя Яница, която обаче все още не е успяла да натрупа нужните контакти.

Много родители също залагат на сугестопедията, използвайки книгата-игра, за да учат с децата си вкъщи.

Методиката обаче се оказва не толкова лесна за възприятие. Тогава Яница започва обучения с учителите.


Яница Маринова, сн. Novini.bg

 

За първите бройки от книгата тя плаща сама, защото не е сигурна как ще се възприеме. Подкрепа младата авторка намира у Фондация „Лекови”, които започват да я финансират и благодарение на тях някои училища получават безплатни екземпляри от „Температура на думите”.

Яница обаче решава, че не желае произведението й да се превръща в комерсиален продукт и да се продава по книжарници, а и не вижда смисъл в това.
„Ако стои в книжарницата, някои ще я хване, ще я разгледа и няма да усети това как се случва, ако не го види. Затова я няма в книжарници, не съм сключвала договори с никакви издателства, а се самоиздавам”, изтъква авторката.

Ако някой все пак проявява интерес към книгата-игра, може да се сдобие с нея чрез Фейсбук.

Определяйки се като жертва на образователната ни система, Яница си пожелава сугестопедията да става все по-популярна в обществото ни и до нея да се докосват все повече родители и учители.
„Много ми се иска повечето хора по-сугестопедично да живеят”, завършва с усмивка Яница.

Научете как се играе с "Температура на думите":

Автор: Вилиана Миделиева

Водещи новини

Още новини