Учени установиха, че сиренето предизвиква пристрастяване като наркотик. Пристрастяващите свойства на сиренето се дължат на химикала казеин, характерен и за останалите млечни продукти. Той освобождава опиати, наречени казоморфини.
Те въздействат на опиоидните рецептори, участващи в контролирането на болката, възнаграждението и пристрастяването. Същите части от мозъка се стимулират и от наркотици като крек, кокаин и хероин, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран Новинар.
В млякото има съвсем малко казеин, но за един килограм сирене са необходими около 20 л мляко. Затова в сиренето химикалът е много концентриран. Учените от университета на Мичиган са изследвали пристрастяващите храни с помощта на 500 студенти, попълвали въпросник за това какво им се яде най-много.
Според резултатите най-пристрастяващата храна е пицата, но това е именно заради сиренето върху нея, както и заради захарта в доматения сос и въглехидратите в тестото. Пристрастяващи са и мазните и преработени храни. Непристрастяващи са кафявият ориз и сьомгата. Според друго изследване на датски учени обаче сиренето е ключът към по-бързия метаболизъм и борбата със затлъстяването.