Празник на бекона е

Gettyimages/Gulliver
share

Днес е международният ден на бекона. Според икономически изследвания той се нарежда на трето място по потребление от видовете месни деликатеси в света, отбелязва foodpanda.

Ето няколко факта за месното изкушение по повод днешния празник:

• Беконът е свинско месо, което се обработва от корема или гърба на 6-7 месечно прасе;
• Американците изяждат по 18 тона бекон, годишно;
• Беконът помага за махмурлука, поради съдържанието на аминокиселини, които възстановяват невротрансмитерите, които се изчерпват по време на консумация на алкохол;
• През 1920 г. се създава парфюм с мирис на пушено свинско месо, съчетано с 11 етерични масла;
• Беконът се използва и за поддържане на денталната хигиена. В някои страни по света се предлагат паста и конец за зъби с вкус на бекон;
• Около 110 милиона прасета биват заклани в САЩ всяка година за производство на бекон;
• В някои страни, единственият подобрител за бекона е поливането с подсолена вода;
• В други страни, за да се поддържа червеното сияние на бекона, се обработва с „натриев нитрит”;
• Най-чистият бекон е в Ирландия и Англия;
• Познати са около 10 вида бекон, като разликата е в разреза, чрез който са получени.

Прекомерното ядене на бекон, може да ви докара висок холестерол, но ако го консумирате веднъж седмично, ще извлечете само положителното и със сигурност няма да ви навреди.

Водещи новини

Още новини