Мозъците на екстремните спортисти работят с 82% по-бързо под напрежение

share

Изследване доказа, че професионалните екстремни атлети имат част от мозъка, която под напрежение работи с цели 82% по-бързо от тези на обикновените хора, пише dnevnik.bg.

Серия от изследвания, направени от "Юнивърсити Колидж Лондон" (UCL), са установили, че екстремните атлети се представят значително по-добре под физическо и психическо напрежение от хора, които не се занимават активно с високорискови спортове.

"Това, което често различава някои хора от останалите е не колко добри са в тренировъчната арена (в която са се провели експериментите), а колко добре се справят под напрежение," коментира професорът от UCL Винсънт Уолш, който е работил върху менталната подготовка на британските олимпийски атлети, както и националният отбор по ръгби на Англия.

"Искахме да тестваме тези хора, за да видим дали ще можем да установим каква точно е разликата с останалите. В някои от сферите на участниците моменталните решения могат да направят огромна разлика.

Петимата атлети, които са взели участие в изследването са мотоциклетистът Джон Макгинес, един от водещите свободни катерачи Лио Хоулдинг, автомобилният пилот Сам Бърд, летецът с уингсют Александър Поли и олимпийската златна медалистка в скелетона Ейми Уилиямс.

Тази петица и петима случайни хора са били накарани да изпълнят за определено време визуална задача два пъти. Първият опит е бил контролен, а вторият е бил изпълнен, след като десетимата са карали велоаргометри до пълно изтощение.

43-годишният Макгинес се е представил по-бързо под физическо напрежение, без да направи нито една грешка. Като цяло, индивидуалното представяне на екстремните спортисти се е подобрило с 10%, когато са били уморени.

В друг експеримент участниците са били умишлено разсейвани, докато са изпълнявали различна визуална игра. Спортистите са се справили с теста три пъти по-добре от случайните хора.

Въпреки че все още не ясно дали неврологичните предимства на атлетите са наследени или развити чрез тренировки, Уолш е категоричен, че тези умения със сигурност могат да се подобрят.

"Това е случай, в който човек се подлага редовно на тези условия и предизвикателства, за да стане по-добър. Ние не можем да станем като Лио и Джон (двама от спортистите, участвали в експеримента), но важното е, че всички тези части на мозъка могат да бъдат "подобрявани" във всеки един етап от живота.

Водещи новини

Още новини