Суперкамера добавя "цвят" на обектите в тъмното

share

Скорошни технологични пробиви позволиха на учените от центъра за квантови устройства към Университета Нортуестърн да създадат инфрачервени камери от ново поколение, които могат да улавят повече от една дължина на вълните в тази част на спектъра. Или с други думи – да дадат "цвят” на обектите в тъмното.

В основата на камерите стои т.нар. супер решетка от тип две – полупроводников многослоен елемент. Той може да бъде настроен така, че да абсорбира широк обхват от дължини на вълната в инфрачервения сектор и дори да улови вълни с различни дължини в един и същ момент в реално време.

Идеята за едновременното улавяне на светлината с различни дължини на вълната не е нова. Познатите на всички ни дигитални камери, работещи с видима светлина, обикновено са снабдени със сензори, които улавят червеното, зеленото и синьото. С негова помощ те пресъздават огромното количество цветове, видими за човешкото око.

В случая с новата инфрачервена камера освен "цветното” представяне на образите, технологията позволява и други уникални функционалности. В този спектрален отсек могат да бъдат открити и резонансните честоти на някои от химическите елементи. Така камерата позволява извършването на химическа спектроскопия в реално време, т.е. може да определи от какво е изграден заснетият обект.

Освен че е мултифункционална, новата инфрачервена камера е и изключително точна и бърза – само за 0,5 милисекунди тя може да засече температурна картина с чувствителност от 0,015°C.


Подобни инфрачервени камери са били използвани по време на аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" от началото на март тази година, когато ядрените реактори бяха засегнати тежко от силно земетресение и цунами и в околната среда бяха изпуснати значителни количества радиоактивни изотопи.

Тогава тези камери предоставяха на аварийните екипи точна информация за температурата на реакторите. За целта те бяха качени на дистанционно управлявани летящи машини. С тяхна помощ ситуацията бе овладяна и не се достигна до стапяне на ядрото на някой от реакторите.

Водещи новини

Още новини