Средновековно гробище лежи под университета в Кеймбридж

share

Едно от най-големите средновековни болнични гробища във Великобритания лежи под университета Кеймбридж, става известно от нов доклад в Archaeological Journal, цитиран на страницата на учебното заведение.

Останките на поне 1300 души, включително 400 запазени човешки скелета, са били намерени при разкопки под богословския факултет на колежа "Сейнт Джон", свързани с ремонт на викторианската постройка преди няколко години, пише dnevnik.bg.

Съществуването на гробището е известно поне от средата на XX в., но досега не се предполагаше за впечатляващата му големина, пише екипът на университета. Според ръководителя на изследването Крейг Цесфорд това е един от най-големите подобни некрополи, открити някога във Великобритания. Мястото е било приличало много на съвременно гробище - с насаждения, кладенец и прилежно разделени парцели.

Археолозите смятат, че то е принадлежало на болницата "Свети Йоан Богослов", съществувала до 1511 г. на отсрещния парцел и дала името на колежа. Скелетите датират от периода XIII-XV в., но сред тях не са намерени остатъци от ковчези и погребални предмети. Това подкрепя теорията, че гробовете са на бедни хора, за каквито е била основана болницата през XII в.

Няма доказателства обаче те да са били жертва на чумата, вилняла там между 1348-1350 г. 400-те изследвани скелета не показват белези на смърт в следствие на рани или остри заболявания, което според археолозите означава, че "Свети Йоан Богослов" е била като пансион за духовна и физическа грижа за бедни.

Водещи новини

Още новини