Хлябът по-полезен от сиренето

share

Доскоро учените смятаха, че млечните продукти са с пъти по-полезни от хляба. Последни изследвания обаче доказаха, че насъщният, направен от брашно от покълнала ръж, пшеница и бобови растения, е всъщност изключително здравословен и се отразява много добре на цялостното състояние на организма.

Така сиренето може спокойно да бъде заменено от сухари, смятат лекарите. Пълнозърнестият хляб е с висока хранителна стойност, а покълналите зърна съдържат по-малко скорбяла, което помага на тялото да усвоява по-лесно храната, смятат специалисти.

Освен това същите учени твърдят, че както и други обикновени и всекидневни продукти, така и пълнозърнестият хляб предпазва от развитието на рак, пише Новинар.

Сред различните видове хляб обаче безспорно най-полезни са ръженият и пълнозърнестият. До това заключение стигнаха шведски лекари. Според тях черните самуни имат способността да нормализират стойностите на инсулина и захарта в кръвта.

Ползата от ръжения хляб е в съдържанието на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, необходими на организма, убедени са специалистите.

Хлябът от пшеница, дори когато са му добавени трици, зародиши или други здравословни компоненти, няма такъв богат набор от полезни вещества.

Експериментът на шведските изследователи показва, че хората, които са закусили с филийка ръжен хляб, съхраняват ситостта си дълго време.

Впоследствие те избират обяд, чиито калории са с 16 процента по-малко в сравнение със закусилите с бели хлебчета. Освен това ръжта съдържа повече фибри от пшеницата, тези влакна задържат усвояването на мазнините и други хранителни компоненти в чревния тракт, а това поддържа усещането за засищане.

Разбира се, става дума за хляб от цели ръжени зърна, по възможност грубо смлени заедно с триците. Друго изследване пък показва, че при хранене с ръжен хляб е по-малка опасността от трупане на килограми.

Водещи новини

Още новини