Февруари е месецът, в който пием най-много червено вино. На 14 февруари празнуваме и деня на любовния еликсир- Трифон Зарезан. Ако можете да пиете отговорно и умерено - до две чаши на ден за мъжете, една за жените - червеното вино може да ви лекува. То съдържа висока концентрация на ресвератрол, който влияе на продължителността на живота и намаля риска от диабет и сърдечни заболявания.
Хубавото вино, върви и с хубаво мезе. С какви ястия е подходящо да съчетавате червеното вино, разказва foodpanda.
Виното и хранителните комбинации са индивидуален избор. Чувството за вкус на всеки човек е различен. Червените вина вървят много добре с по-тежки храни - говеждо месо, сирена, тестени изделия, и така нататък.
1. Мерло- съчетавайте го с печено пиле или патица. Подходящо е да се консумира с плато от сирена, или с паста, която залята със сос от сирена и кашкавали.
2. Каберне Совиньон - това е плътно вино, което може да бъде съчетавано с обилни ястия като печено агне и говеждо месо. Подходящо е за всички видове паста, поднесена с червени сосове. Това вино е единственото, което отива с черен шоколад или изделия от тъмен шоколад.
3. Пино Ноар - с радост ще украси всяка маса за Коледната вечеря - това е идеално с печена пуйка и печено агне. Също се съчетава добре с крем, леки меки сирена и овесени питки
4. Порт Вайн- Това е сладко вино, което съчетавайте само със силни сирена или шоколадови изделия.
5. Сира – плътно вино, което отива особено добре с пържоли на скара и печени зеленчуци.
6. Санджовезе- италианските червени вина, гарнирайте с богати месни сосове за спагети, или го изпробвайте с пица пеперони
Червените вина не са подходящи да се консумират с плодове. Не забравяйте - това са само насоки. Доверете се на собствената си преценка да ядете и пиете това, което ви харесва!