Вероятно на всеки понякога му се случва да забравя важни неща, да губи концентрация или да не може да се съсредоточи.
Ако редовно ви обвиняват, че сте разсеяни и на вас не може да се разчита, означава, че е време да промените хранителното си меню. Върху паметта играят роля различни фактори като стрес, лични проблеми, психическа и физическа умора, бедно на витамини и минерали меню, безсъние, системно злоупотребяване с алкохол и други упойващи вещества, липса на физическа активност и др.
Редовните проблеми с паметта могат да влошат работоспособността, служебните и лични отношения, а също така могат и да са признак на заболяване или липса на витамини.
Как да подобрим паметта?
Специалистите препоръчват меню, богато на плодове, зеленчуци, фибри, месо, ядки, макаронени изделия, жълтък, кашкавал, соя, риба и рибено масло, пълнозърнести храни, както и приемане на много течности.
Спиртните напитки и всекидневната им употреба влошават паметта и убиват мозъчни клетки. Добрият старт на деня с подходяща закуска, добрите хранителни навици и нормалната работна атмосфера значително ще подобрят паметта.
Аромотерапията е друг чудесен начин за стимулиране на мозъчните клетки, отпускане, релаксиране и наслада. Ароматните масла са често използвани и за общо тонизиране на организма. Те освобождават от натрупаното напрежение и умора, прочистват съзнанието и ни изпълват с енергия.
Можем да подобрим паметта и мозъчната дейност по един изпитан стар начин – със знания. Доказано е, че хората, които се занимават с умствена дейност имат много по-малко проблеми с паметта, взимат по-бързо решения и много по-рядко стават жертви на депресията.