Захарта - по-опасна за кръвното от солта

share

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цитирано от БТА.

От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар с една четвърт и е причина за 3 милиона смъртни случая по света. Но последно американско изследване установи, че не е толкова виновна за високото кръвно. Захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да се покачва, като засяга специфична област от мозъка.

Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти. Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце. Те съветват в никакъв случай да не приемаме повече от 5 до 7 чаени лъжички захар на ден.

Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът произвежда повече инсулин, хормон, който също увеличава пулса, отбелязва Нова телевизия.

Водещи новини

Още новини