Представиха филм за сестрите ни в Либия

Интернет
share

Новият документален филм на журналистката Велислава Дърева "Заложници", посветен на преживяното от осъдените в Либия български медици в продължение на осем и половина години, беше представен в лондонската зала Ian McKellen Hall.

Събитието бе организирано с помощта на Нишан Джингозян и Пол Хавиланд, които са инициатори през 2004 г. на проекта за солидарност с българските медици в Либия, посочва БТА. "Заложници" е режисиран от Андрей Алтънпармаков и продуциран от "Артишок" и Мирослав Боршош.

При представянето на филма преди прожекцията Дърева посочи, че това е една разтърсваща изповед за преживяното от всеки един от българските медици и за едни изключително силни психологически, духовно и физически хора.

Филмът цели да припомни на българските политици да потърсят съдебна отговорност на инквизиторите и да се поиска пълно оневиняване на медиците, независимо кое правителство е на власт днес в Либия, посочи още Велислава Дърева.

Тя обаче припомни, че човекът, който в момента олицетворява бъдещето на Либия - лидерът на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил, някога като министър на правосъдието на два пъти потвърди смъртните присъди на българските медици.

На представянето присъства и българският посланик в Обединеното кралство Любомир Кючуков.

Нарочените от либийския диктатор Муамар Кадафи за убийци български медици, осъдени, че умишлено са заразили със СПИН близо 400 деца, са Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева, Нася Ненова и Здравко Георгиев. Те бяха арестувани през 1999 г., бяха осъдени на няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г., с помощта на западни държави, беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Водещи новини

Още новини