Най-смъртоносните езера

share

Представете си, че живеете в отдалечено село. Силен шум ви стряска посред нощ, а малко по-късно всичко се обвива в мъгла, която ви причинява проблеми с дишането. Такова събитие убива 1700 души и 3500 животни на 21 август 1986 г. в Камерун.

Красиви и спокойни, езерата, създадени от вулкани, крият тиха смърт в дълбините си. Това са 10 от езерата-убийци:

10. Ниос, Камерун

Езерото Ниос е едно от трите езера на земята, в чиито води се изливат магма и въглероден диоксид, превръщайки ги в смъртоносна киселина. През 1986 г. газът в езерото предизвиква експлозия и наоколо се разнася отровна мъгла, която причинява проблеми с дишането на местните хора. Хиляда човека губят живота си, като загиват и хиляди животни.

9. Йелоустоун, САЩ

Учените наскоро откриха нов начин, по който езерата могат да убиват. През 2003 г. на дъното на езерото Йелоустоун, в Национален парк Йелоустоун, активна вулканична дейност предизвиква гейзери. Образуваният от тях 100-метров подводен купол може да доведе до хидротермални експлозии. Досега са намерени доказателства за 25 подобни взривове, които са се случили през последните 25 000 години. При последната 100 000 литра вряща вода изригват, причинявайки приливна вълна, която изхвърля камъни и кал на километри по брега. Едно малка земетресение е достатъчно, за да се случи отново подобно бедствие.

Прочети повече ТУК.

Водещи новини

Още новини