Бионсе е най-грамотна

share

Бионсе се оказа една от най-грамотните звезди в световния шоубизнес. Според изследване на сайта за английски правопис Grammerly певицата пише най-правилно в социалните мрежи, в сравнение с 24 други известни музиканти.

Половинката на Джей Зи правела средно по 2.1 грешки на 100 думи, докато комуникирала с феновете си в Туитър. Сайтът се оказа добро средство за измерване на грамотността и други световни звезди като Джъстин Бийбър и Снуп Дог. От списание „Форбс” отбелязват, че най-печелившите звезди се справят най-добре и със стила и граматиката, пише "Новинар".

Бионсе, която е на върха на класациите и спечели 53 милиона долара през последната година, оглавява и списъка за най-грамотни. Същото важи и за момчешката група One Direction. Световноизвестните британски тийнейджъри правят само по 3,5 грешки на 100 думи в своите мнения в Туитър. Има, разбира се, и изключения като Джъстин Бийбър, който все още е доста успешен в музикалните класации, но е доста слаб по граматика и прави почти по 30 грешки на 100 думи, като на лошия му правопис са станали свидетели над 40 милиона негови последователи в социалните мрежи.

От „Форбс” не твърдят, че има някаква директна връзка между успеха и граматиката. Те по-скоро смятат, че хора, които са успели да стигнат толкова далече в шоубизнеса, са загрижени и за начина, по който използват езика в интернет. Това важи и за една от най-успешните групи в рок музиката – Coldplay, които се нареждат точно до Бионсе с 2.8 грешки на 100 думи. Колегите им от Maroon 5 също разбират от правопис и граматика и Grammerly ги поставя сред отличниците. Добре боравят с английския език в Туитър и звезди като Кели Роуланд, Джесика Симпсън, Лудакрис и група „Джонас брадърс”.

На другия край на класацията е американският диджей Поли Ди, като при него всяка втора дума в Туитър има правописна или граматична грешка. На дъното е и Снуп Дог, но дори и той е доста по-добре от Поли – с 35.8 сгрешени думи от 100. Оказва се, че правописът не е силната страна на хип-хоп звездите.

Компания на Снуп Дог сред най-неграмотните правят певицата Киара, Ники Минаж и рапърът Джей Коул. Уроците явно не си учи и синът на Уил Смит – Джейдън, с 26.4 грешки. Според изследването жените в шоубизнеса са малко по-грамотни от мъжете, а поп изпълнителите са по-добре от рапърите. Оказа се също така, че най-чисто пишат възрастните изпълнители, като тези над 50-годишна възраст правят само по 6,5 грешки от 100, а тийнейджърите – около 18.

От „Форбс” обаче подчертават, че проучването на Grammerly не може да се смята за представително – в някои от случаите зад профилите на звездите в Туитър стоят пиар екипи, а освен това сред имената на музикантите липсват тези на успешни певици като Лейди Гага и Мадона.

Водещи новини

Още новини