Край Антарктида може да има гробище с недокоснати потънали кораби

share

Край бреговете на Антарктида може да се намира гробище с недокоснати потънали кораби. Изследователи са изяснили, че обитателите на антарктическите води не ядат дървесина.

Наскоро в Южния океан са открити неизвестни по-рано морски червеи, отнасящи се към рода Osedax, което означава "хранещи се с кости", пише inews.bg.

Женските индивиди живеят върху труповете на загинали китове и се хранят с костите им. При този вид напълно отсъства храносмилателен тракт. Мъжките живеят значително по-малко – ролята им основно се заключава в оплождането на женските.

За да проверят какво ще се случи с костите на кит на дъното на Южния океан, изследователите оставили останки от кит и парчета дървесина (дъб и бор) на специални платформи, които спуснали на дълбочина 568, 650 и 20 м, пише Live Science.

Когато след 14 месеца издигнали платформите на повърхността, върху костите на кита открили червеи от вида Osedax antarcticus. Още един, нов вид – Osedax deceptionensis – бил открит върху останките на по-плитководната платформа.

Но най-удивителното откритие било, че дървесината останала недокосната.

"Дървените кораби, потопени в други басейни, след няколко месеца се заселват с подводни организми, а след няколко години нищо не остава от тях", казва Томас Дългрен, морски биолог от Института за морски изследвания в Берген, Норвегия.

Така може да се предположи, че потъналите край водите на Антарктида се намират .

Водещи новини

Още новини