15-годишна циганка станала майка три пъти

share

Невръстни момичета пълнят родилните отделения в страната. „15-годишна три пъти вече е ставала майка”, съобщи д-р Петър Угрински, завеждащ отделението по патологична бременност във Втора градска болница и член на съвета на директорите на лечебното заведение.

Момичето е от ромски произход, лекарите са уведомявали полицията и социалните при всяко раждане на момичето. Имаме майки на по 16-17 г., които вече са имали по един или два спонтанни аборта заради ранното зачеване в резултат на незрялост на организма, каза още д-р Угрински.

По думите му обикновено непълнолетни и дори малолетни до 14-годишна възраст решават да родят, докато абортите са най-вече сред жените над 28 г. Между 30 и 40 са малолетните и непълнолетните родилки във Втора градска болница в София през 2012 г. За седемте месеца на тази година те са 25. Най-младата майка във Втора градска болница е на 14.

Броят на малолетните родилки се увеличава с всяка изминала година, това е изключително тревожна тенденция, коментира д-р Валентина Григорова, заместник-директор на АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”).

Общо 58 са момичетата до 18 г., родили там през 2012 г. От тях две са били малолетни, като едната е станала майка на 11, а другата - на 12-годишна възраст. „Най-малката беше забременяла, без да разбере, че вече има мензис и е в полова зрялост”, обясни д-р Григорова.

От януари досега в АГ болница „Света София” една 14-годишна е дала живот, други 22 са се сдобили с рожби, преди да навършат 18 г. За някои от тях това е втора и дори трета бременност. Повечето от момичетата са от ромски произход, но има и българчета.

Нито една от тях не си е оставила детето в социален дом. 60 малолетни и непълнолетни са родили през 2012 г. в „Майчин дом” в София, съобщи Екатерина Христова, социален работник там. Най-малката майка е била на 15, сега обаче възрастовата граница е паднала с 2 г. През 2013 г. близо 30 тийнейджърки са дали живот в „Майчин дом”.

„Момичетата не си изоставят децата, след като проведем с тях разговори. Повечето от тях въобще идват без намерение да ги изпратят в социален дом. В приют ги дават предимно жените, прехвърлили 30-те”, обясни Христова.

„От 2-3 г. обаче се наблюдава нова тенденция към увеличаване на малолетните и непълнолетните майки от български произход или от смесени бракове между българи и роми”, каза д-р Петър Угрински. Това потвърдиха и от „Майчин дом”. Нараства и броят на тийнейджърките отличнички от добри семейства, които забременяват и раждат от случайни връзки по купони, коментира Екатерина Христова.

Според акушер-гинеколозите незрелият организъм на майката

може да провокира куп заболявания

у бебето

Същевременно тенденцията показва, че малолетните и непълнолетните обикновено не се омъжват, но не дават децата си в социални домове или в приемни семейства, като ползват детски и социални помощи като за самотни майки.

„Редно е да се прецизира даването на помощи за многодетни майки, да има таван до трето дете например, за да не се превръща ранното майчинство в професия”, коментира д-р Петър Угрински и допълни: „След тази бройка следва да се смята, че семейството има високи доходи, след като може да си позволи още отрочета.”

Водещи новини

Още новини