Еврика! Откриха как да пием без да страда черния ни дроб

share

Екип от южнокорейски учени откриха как да предовратят щетите, които алкохолът нанася на черния дроб, съобщиха от министерството на науката, планирането, информационните и комуникационните технологии, цитирано от агенция Йонхап. Това ще позволи на любителите на алкохола да пият без да се тревожат, че ще има сериозни последици, поне не и физически.

Известно е, че при попадането си в кръвта алкохолът произвежда активен кислород, който уврежда черния дроб, предизвиквайки хепатит и дори цироза. Но до момента имаше съвсем малко информация относно начина, по който се образува активният кислород.

Южнокорейските учени доказаха, че алкохолът предизвиква производството на ядрените хормонални рецептори ERR и именно те оказват вредно влияние върху черния дроб. Експертите твърдят, че ако се потисне производството на тези хормони, може да се предотврати увреждането на черния дроб от алкохола и това ще позволи да се употребяват спиртни напитки без опасения за физическите последствия.

В групата от учени участват специалисти от Корейския научноизследователски институт за биологически науки и биотехнологии към Националния Университет „Чоннам".
Южна Корея е с едно от най-високите равнища на алкохолизъм в света. Според различни класации страната е между 7 и 13 място по употреба на алкохол.

Водещи новини

Още новини