3D филм подобрил зрението на човек с увреждане по рождение

share

Университетски професор, който от рождението си страда от увреждане на зрението, което засяга способността му за дълбочинно възприятие на обектите, които вижда, твърди, че зрението му значително се е подобрило, след като гледал 3D филм, разказва британският "Гардиън".

Брус Бриджмън, професор по психология в университета в Санта Круз, Калифорния, имал слаба "дълбочина" на зрението, докато не гледал "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе на 3D кино през февруари 2012 г.. Веднага усетил, че успява много по-добре да вижда обектите в дълбочина и ефектът от това продължил дълго, след като напуснал киносалона, пише dnevnik.bg.

"Изведнъж нещата започнаха да подскачат към мен", разказва Бриджмън пред CNN, допълвайки, че това предизвикало еуфория в него. Професорът разказва, че допреди това виждал нещата "на теория триизмерни, но с усещането, че са по-плоски". Той разказва още, че не осъзнавал разликата, докато не започнал да гледа "в правилно стерео", или с други думи да вижда една картина от това, което двете отделни очи възприемат като образи.

Невъзможно е да се докаже научно, че самият филм или 3D форматът са подобрили зрението му, но човекът се надява историята му да помогне на други хора с подобно увреждане на зрението, които с месеци тренират очите си, да опитат, за да видят дали това ще има ефект и върху тях.

Според учените 3D киното е помогнало на Бриджмън в случая, като е изиграло ролята на силна тренировка за очите му, които имат проблем с това да създават образ в дълбочина, тъй като картината, която идва от двете отделни очи, не се синхронизира добре като краен резултат в мозъка му.

Пол Харис, гост професор в колежа в Мемфис, Тенеси, казва, че според него определено 3D филм би помогнал на някого с незначителни проблеми в зрителната система, но като като цяло допълва: "И все пак не бих предписал филм."

Водещи новини

Още новини