Десетилетия малко предприятие в Стражица оцелява заради свое изобретение, носещо името пържолник. В продължение на години електрическият уред бил неизменна част от всяко домакинство и дори разнасял славата на българската скара по света.
20 работника в малкия завод и днес правят по сто пържолника на ден. Според собственика родният уред превъзхожда стандартните скари, защото запазва месото сочно и го задушава, разказва БНТ.
Пържолите се нареждат в долният съд, така нареченият тиган. С корпуса похлупваме, включваме в мрежата и наблюдаваме продукта, след това обръщаме. Пържолите излизат задушени, хубаво изпечени равномерно, разказва изобретателят Митю Петров.
Освен това уредът е енергоспестяващ и на достъпна цена, а поръчките от чужбина не спират.
Скарата докато се загрее, докато тръгне продуктът да се пече.... а тука изпичането става в рамките на около петнайсет минути. Така че електроенергия се икономисва, 800 вата е мощността, пояснява Петров.
С носталгия той разказва за седемдесетте години на миналия век, когато производството на пържолници стигало до трийсет хиляди бройки на месец и то във времена, когато думата "реклама" не била известна на производителите.