Консумирането на само една чаша подсладена със захар газирана напитка дневно увеличава риска от развиване на диабет с повече от една пета, според мащабно европейско изследване.
Използвайки информация за 350 000 души в осем европейски страни, изследователите са окрили, че консумирането на 340 милилитра от напитките с добавена захар повишава риска от диабет с 22% в сравнение с консумацията на една или по-малко чаши месечно, предаде Ройтерс.
„С оглед на увеличението на консумацията на подсладени напитки в Европа, трябва да бъдат отправяни ясни послания за нездравословния ефект на тези напитки”, заяви Дора Ромадера, ръководител на изследването.
Заключенията на изследователите са подобни на проучвания в САЩ, където няколко изследвания показаха, че приемът на подсладени със захар напитки е тясно свързан с по-високото телесно тегло и диабет тип 2.