Наблюдаваха болката в мозъка с помощта на скенер

share

Неврологичният подпис на болката бе наблюдаван от учени чрез сканиране на мозъка, сочат резултатите от изследване. Откритието може да открие пътища за разработване на клинични тестове за измерване и предсказване на болката, съобщи БТВ.

В момента не съществува медицинска технология, която позволява да се измерят болката и други емоции, различни от това да се попита някой какво чувства, заяви ръководителят на изследването, експертът по психология и неврология от университета на Колорадо Тор Уейджър.

Учените анализирали с помощта на компютър резултатите от сканирането на мозъците на 114 души, докато кожата на участниците била под ефекта на горещина с различен интензитет. Специален софтуер позволил на авторите на изследването да идентифицират неврологичния подпис на болката.

В много зони на мозъка открихме сходни реакции, съответстващи на интензитета на болката, която участниците са почувствали в отговор на горещината, поясни Уейджър. Обратно на онова, което се очакваше, тези неврологични подписи на болката не са специфични за всеки участник в изследването, а са сходни.

Учените успяха да предскажат с 90-100-процентна точност нивото на болката, която даден участник е изпитал, когато кожата му била подложена на ефекта от горещина с различен интензитет.

Според резултатите от предишно проучване психичната болка може да е сходна с физическата. Неврологичен подпис на болката обаче не бил открит у хора, които са били изоставени от партньора си в любовта и разглеждали негова снимка. След това учените наблюдавали неврологичния подпис, разкриващ намаляване на болката у хора, които минали същите тестове, но приели аналгетик.

Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Водещи новини

Още новини