Само молитви ще ни спасят от астероидите

share

Директорът на американската агенция за космически изследвания (НАСА) Чарлз Болдън обясни на членовете на комисията по научни въпроси към конгреса на САЩ, че в случай на приближаващ астероид в близко бъдеще, единствената препоръка която той може да отправи към хората е молитвата, съобщава електронното издание на британския ежедневник „Телеграф”.

Дебатът пред комисията по научни изследвания е бил предизвикан от случая с падането през февруари на метеорит в Челябинска област на Русия, в резултат на което пострадаха стотици хора и бяха нанесени материални щети, предаде БТВ.

Досега НАСА е открила и проследява 95 % от астероидите, които могат да нанесат сериозни щети, разказва Чарлз Болдън, като отчита, че за сметка на това едва 10 на сто от предполагаемите над 10 000 потенциални „убийци на градове”, с диаметър над 50 метра, са били локализирани.

Подобен астероид преминава в близост до Земята средно на всеки 1 000 години.

„От информацията, с която разполагаме, не знаем за астероид, който да заплашва населението на САЩ”, заявява Болдън. „Но, ако идва в близките седмици, молете се!”

Водещи новини

Още новини