Роботизирани "нинджи" ще снимат диви животни

share

Учени от Австралия разработват робот нинджа, който се движи, само когато няма опасност да бъде видян или чут. Така той ще може да се промъква сред животни и да ги снима в естествената им среда, пише сп. "Ню сайънтист".

Лаборатории по отбрана вече са конструирали роботи за следене на хора в градска среда. Роботизираните преследвачи могат да следват набелязаните мишени от определено разстояние, тъй като в шумната градска среда няма опасност да бъдат чути.

Преследването и снимането на животни в естествената им среда обаче е много по-трудно, тъй като те имат остър слух, а около тях е доста по-тихо. За да преодолеят този проблем, специалисти от Лабораторията за автономни системи в Бризбейн, Австралия, разработват четириколесен робот, който се движи само когато неравномерни звукове - като например зов на птица или жаба - ще маскират движението му, предаде БТВ.

В тестовете роботът нинджа е разпознавал различни звукове - от машини, мобилни телефони и животни, и е успявал да прецени дали те ще продължат достатъчно дълго, за да прикрият движението му. Роботизираният нинджа освен това е разпознавал собствения си шум, отгатвал е как той варира при различна скорост и ъгъл на завъртане и е изчислявал как ще звучи за мишена, отстояща на 50 метра от него. С помощта на камера, лазерен скенер и подходящ алгоритъм, роботът може да "си представи" кои отправни точки ще му осигурят най-голямо предимство, за да се промъкне сред животни в естествената им среда и да ги снима.

Водещи новини

Още новини