Учени откриха защо кожата на пръстите се сбръчква във вода

share

Учени от Нюкасълския университет във Великобритания откриха, че набръчканите пръсти помагат да се хващат по-лесно предмети във водата - според тях това е причината предците ни да са развили тази особеност, пише Би Би Си.

Участниците в проведените експерименти трябвало да взимат предмети, например мраморни и оловни топчета, от контейнери с вода. Те се справяли по-бързо със задачата след като са киснали ръцете си във вода в продължение на 30 минути и пръстите им са се набръчкали, отколкото със сухи ръце, пише сп. "Обекти".

Когато премествали сухи предмети обаче, набръчканите пръсти не осигурявали предимство. Учените предполагат, че бръчиците имат специфичната функция да подобряват захвата във водна среда.

По-рано се смяташе, че явлението е резултат просто от подуването на кожата във водата, но скорошни изследвания установиха, че то е резултат от свиване на кръвоносните съдове, които реагират на водата - реакция, контролирана от симпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Фактът, че нервната система направлява процеса кара учените да смятат, че има еволюционни причини за развитието на подобен механизъм. Оказва се, че набръчканите пръсти действат като грайферите на гумите.

Предстои да се разкрие дали при други животни съществува подобен механизъм. Ако той се среща при повечето от останалите примати, това ще означава, че помагал за придвижването сред водната растителност. Но ако е само при човека, ще трябва да означава нещо по-конкретно за и начина на живот на предците ни.

Водещи новини

Още новини