Австрийци продават хайвер за 14 000 евро килограма

share

Австрийско семейство се е специализирало в производството на бял хайвер, чиято цена за един килограм по световните борси достига рекордната сума от 65 хиляди евро.

Семейството на Валтер Грюел е единственото в цялата страна, което произвежда този деликатес. Той притежава рибно стопанство от близо 30 години, но едва преди пет решава да започне този несъмнено изпълнен с предизвикателства бизнес. В стопанството на Грюел се развъжда бяла есетра, от която се произвежда белият хайвер.

"Имаме клиенти от Сингапур и Нова Зеландия. По Коледа почти не смогваме да задоволим търсенето. В нашия магазин белият хайвер се продава за по 14 хиляди евро килограма. На световните пазари обаче цената на белия хайвер достига до 65 хиляди евро за килограм, тъй като производството му е трудно, а търсенето голямо", обяснява Патрик Грюел.

Отглеждането на бялата есетра е много труден бизнес, в който семейство Грюел се е специализирал. Този вид риба се среща рядко. Това е есетра албинос, която се възпроизвежда при много специални условия и с времето нейните гени мутират и не могат да се използват за повече от едно две поколения. Затова и белият хайвер, който този вид есетра дава, е толкова скъп.

Водещи новини

Още новини