Британски готвач предлага да сготви най-скъпата коледна вечеря - ядене за четири души за 125 000 паунда.
25-годишният Бен Спалдинг е главен готвач в лондонски ресторант. Предложението е в тандем със сайт за луксозни стоки.
Менюто ще съдържа четири гурме ястия. Спалдинг ще отиде в дома на тези, които закупят менюто, и ще готви на място, пише Profit.bg. Той ще дари 80% от своя хонорар за благотворителност.
Първото ястие ще бъде хайвер Алмас и шампанско от 1907 година Piper Heidsieck. Хайверът струва 5 000 паунда. Шампанското, от своя страна, ще се сервира в чаши със скъпоценни камъни.
На масата ще има бутилка водка Diva за 2000 паунда.
В първото ястие ще има 150-годишен оцет на стойност 1 030 паунда.
Второто блюдо ще бъде най-скъпият пъпеш в света – китайският Юбари, който струва 2 500 паунда. Към него ще има бели трюфели Албана стойност 3 500 паунда.
Третото блюдо ще бъде пуйка от рядък вид (500 паунда), японско говеждо месо – филе и сърце на стойност 4 500 паунда. Всичко ще бъде увито в ядливи листа от злато (6 000 паунда), поръсени с шам фъстък Akbari (5 000 паунда).
Последното блюдо ще бъде сервирано в златна чиния за 1 500 паунда. Десертът ще бъде рядък сорт диня – Денсуке. Този сорт расте само на остров Хокайдо в Япония. Цената на плода е 2 600 паунда. Ще се сервира и най-скъпото кафе в света - Kopi Luwak (3000 паунда).
Сред напитките, които ще бъдат предложени в менюто, са 1949 Cheval Blanc (4 680 паунда), 1988 Corton-Charlemagne, Coche-Dury (1 390 паунда), 1959 La Tache (5 400 паунда) и 1976 Chateau d'Yquem (990 паунда).