Левски и Раковски – символи на мечтите и надеждите ни, в „Свободни на този или на онзи свят“ по БНТ в събота

натфиз
share

Обществената телевизия ще излъчи филма „Свободни на този или на онзи свят“ в събота (19 февруари), от 19:00 ч. по БНТ 1.

Вчера БНТ и НАТФИЗ организираха прожекция и дискусия на

последния филм на журналиста Йордан Димитров – „Свободни на този или на онзи свят“.

В дискусията се включиха филмовият критик проф. Божидар Манов, проф. Пламен Митев, режисьорът Виктор Божинов и възпитаници на Филмовия факултет на Академията.

„Възхищавам се на Йордан за смелостта да покаже Левски и Раковски в образ, защото аз не посмях във „Възвишение". Те са символи на една мечта, на един идеал. Това, което прави БНТ като поддържа тези важни теми, е изключително ценно. История има смисъл да се снима“, коментира известният режисьор Виктор Божинов, чиито филми са сред най-гледаните.

Прожекцията и срещата между постановъчния екип и студентите, е поредното събитие, резултат на сътрудничеството между Българската национална телевизия и НАТФИЗ, посветено на пълноценното образование и реализацията на съвременните български творци.

„Като дългогодишен университетски преподавател знам, колко е трудно да предадеш историческа информация на младите. Този филм е една провокация като тълкование на личната история на Раковски и на Левски, но и провокация към нашето време. Филмът поставя въпроси, които ни вълнуват и днес, а това е смисълът на историческото познание. За мен, по-важно от този филм е да извлечем поука, защо не успяхме да постигнем мечтата на Левски за една свободна, силна и целокупна република в нашата татковина“, анализира накратко културното събитие историкът проф. Пламен Митев.

Водещи новини

Още новини