Явор Гърдев обра наградите "Аскеер"

Булфото
share

Тази година Академия "А'Аскеер" удостои с Голямата награда "За цялостен принос към театралното изкуство" режисьора Асен Шопов на церемония н навечерието на празника на българската просвета, духовност и култура  и на славянската писменост в Театър "Българска армия" снощи, пише "Булфото".

Най-много награди обра Явор Гърдев. Той получи "Аскеер"-и за режисурата на "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин и за "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона. "Нощна пеперуда" получи наградата и за най-добро представление. Двете постановки получиха и наградата за театралната музика сътворена от Калин Николов. Теодора Духовникова взе награда за поддържаща роля в "Ръкомахане в Спокан”, а наградата за изгряваща звезда получи Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин в "Нощна пеперуда" режисирани от Гърдев.

Наградата за водеща мъжка роля получи Камен Донев за превъплъщението си в Семьон Семьонович Подсекалников в "Животът е прекрасен", а Мая Новоселска взе отличието за ролята си в моноспектакъла "Едно малко радио". Тя е сред авторите на спектакъла, заедно със Стефан „Теди” Москов и Борислав Стоилов.

Статуетки за поддържаща мъжка роля взе Стефан Мавродиев, за ролите на Баща, № 3 и Дънкан в "Любов и пари”.

„Аскеер" за сценография беше присъден на Даниела Олег Ляхова за "Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев. Най-добрата костюмография е на Свила Величкова за "McBeth" по Уилям Шекспир.
В категорията "Съвременна българска драматургия" победи постановката на Иван Добчев "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев в Театрална работилница "Сфумато".

Участниците в церемонията почетоха паметта на напусналите ни тази година големи български акьори Наум Шопов, Велко Кънев, Коста Цонев, Георги Черкелов и Ангел Георгиев-Ачо и закриха церемонията с дружно изпълнение на „Върви народе възродени”

Водещи новини

Още новини