Изложба показва уникална картина на Рафаело

share

Със съдействието на министъра на културата д-р Петър Стоянович, по повод на Деня на София, всички столичани и гости на града ще могат днес да посетят безплатно изложбата "Рафаело Санцио да Урбино в София" в Националния музей на българското изобразително изкуство /НХГ/. Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

За първи път в България ценителите ще имат възможността да видят картината "Св. Екатерина Александрийска" на Рафаело Санцио да Урбино /1483-1520/ на организираната от Столичната община, регион Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и НХГ изложба, която е под патронажа на посланика на Италия Марко Контичели.

Освен известното от младите години на твореца произведение, съхранявано в Националната галерия на област Марке в Урбино, ще бъдат показани и десет гравюри от 17-и, 18-и и 19-и век по негови творби, предоставени от академията "Рафаело" в Урбино.

Прочутата картина на Рафаело "Св. Екатерина Александрийска" е  показана за първи път в България. На откриването на експозицията в Националната художествена галерия кметът на София Йорданка  Фандъкова заяви, че ценната творба се представя в навечерието на празника на София и през целия утрешен ден ще може да бъде
разгледана от посетителите безплатно.

Тя посочи, че Урбино - родният град на италианския художник  Рафаело, и София съвместно с Югозападния регион са кандидати за "Европейска столица на културата" през 2019 година. През юни беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на културата и изкуството между Столичната община с Югозападния регион и региона Марке и Урбино, в който се предвижда осъществяването на изложби, концерти и съвместни събития, насърчаващи развитието на креативността и обмяната на идеи между творците и младите хора в двата региона.

Посланикът на Италия у нас Марко Контичели отбеляза, че изложбата открива възможностите не само за двата града - кандидати за столици на културата, но и за нашите две страни, от което може да се извлекат ползи за икономиката и туризма.

"Св. Екатерина Александрийска" /1500-1503 г./ е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария-Магдалена. Вероятно по средата се е намирало неизвестно с местонахождението си днес изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство, за което говори позоваващият се на Девата латински
надпис на гърба на произведението: "Benedi /cat virg/ o Maria".

Творбата е върната на италианската държава едва през 1990 г. след появяването й на пазара на антики през 1955 г. при разпродажбата на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси.

Водещи новини

Още новини