Връчват за четвърти път наградите ''Пазител на традициите'' на 14 ноември

share

Наградите „Пазител на традициите” ще бъдат връчени за четвърта поредна година на 14 ноември, като финал на тазгодишната кампания в подкрепа на българските традиции.

Призовете, номинациите за които се правят на базата на предложения от хора от цялата страна, са единствените по рода си у нас, с които Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 отличава хора и организации, работещи в областта на традиционните занаяти, фолклор, изобразително изкуство.

Наградите са общо 11, като обхващат 7 категории: „Занаяти”, „Изобразително изкуство”, „Фолклор”, „Кулинария”, „Личност на годината”, „Организация на годината” и „Селище-пазител на традициите”. В първите четири категории номинатите са разделени на две групи – „млади” – до 35 години, и „големи”. През годините лауреати на престижните отличия са били редица прочути българи, сред които Валя Балканска, Нешка Робева, Ставри Калинов, Надежда Кутева, Кеазим Исинов и много други.

Категорията „Селище-пазител на традициите”  е нова, и нейната цел е да отличи този град или селище, съхранил и предал най-добре българските традиции и културно наследство. В нея са номинирани пет селища: старата столица Велико Търново, Разлог, Черни Вит – мястото, където се произвежда прочутото българско зелено сирене, Черньово и Перник – градът с най-известния не само у нас кукерски фестивал.

Редица прочути българи са сред номинираните в отделните категории  тази година, и сред предложенията  личат имената на Янка Рупкина, Иван Дяков, ръководителят на ансамбъл „Българе”  Христо Димитров, както и един от най-прочутите нестинари – Михаил Георгиев, който направи преди години спектакъла „Огния” и много други, отдали таланта и работата си на съхраняването и популяризирането на българските традиции.

Изключително оспорвана ще бъде битката в категория Кулинария, където личат имената на тв водещия  Ути Бъчваров, майсторката на българското прошуто – деликатесът напфавок Надка Кротева от Банско, Венцислав Вушев – майстор на еленски бут.

12 август е  крайния срок, в който всеки може да изпрати свои снимки, за да участва във второто издание на фотоконкурса „Пазител на традициите”2013. Фотографиите с тематика български бит, обичаи, традиции и култура, се приемат на електронния адрес на кампанията: contest@pazitelnatradiciite.com. Може да се участва най-малко с 1 (една) и най-много 10 (десет) броя авторски снимки. Фотографиите трябва да са с минимален размер 1024 х 768 пиксела, и във формат jpg. Към всяка снимка задължително трябва да бъде приложен файл с имената на автора, както и контакти за обратна връзка – телефон, e-mail, профил във Фейсбук, както и описание на снимката. Всички фотографии, допуснати до участие, ще бъдат публикувани във Фейсбук. Там ще се проведе и  гласуването за публикуваните фотографии, което започва на 19 август и ще продължи до 19 октомври 2013 г. Гласуването  се осъществява чрез натискането на бутона „харесвам” (за конкретна фотография, а не за целия албум), като всеки потребител има право да даде вота си за неограничен брой фотографии.

На 22 октомври ще бъдат обявени и победителите: на първо място ще бъде класирана снимката с най-голям брой гласове (likes), като са предвидени и второ и трето място. Наградата за победителя е фотоапарат, а за второ и трето място ще има призове от партньорите на кампанията. Предвидени са и поощрителни награди, а всички отличени фотографии участват в пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” .

НОМИНАЦИИ „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”2013

Категория „Художествено и приложно изкуство“ - Млади

Ивона Василева
Таня Иванова
Александра Правдомирова
Силвия Илиева

Категория „Художествено и приложно изкуство“ - Големи

Мая Дочева
Илинка Чергарова
Радка Жекова
Иван Русев

Категория „Занаяти“ - Големи

Николай Андонов
Евгени Димов
Милен Жеков
Димитър Терзиев

Категория „Занаяти“ - Млади

Анелия Стоянова
Атанас Пеев
Нина Драмова
Калина Атанасова

Категория „Готварство и кулинария“ - Млади

Аделина Шуменова
Екатерина Тренчева
Ивелин Стамболиев
Петър Йоргов

Категория „Готварство и кулинария“ - Големи

Венета Петева
Венцислав Вушев
Дешка Кротева
Ути Бъчваров

Категория „Фолклор“ - Големи

Христина Лютова
Янка Рупкина
Марина Иванова
Иван Дяков

Категория „Фолклор“ - Млади

Зорница Карчева
Петър Георгиев
Димитър Лукарски
Ивелина Димова

Категория „Организация"

Сдружение "Родопски хайдути"
клуб "Приятели на гоблена и българската шевица"
Регионален етнографски музей – Пловдив
Дарик Радио - Етно Фолк Маратон
Дружество "Традиция"

Категория „Личност"

Христо Димитров
Йордан Детев
Николина Чакърдъкова
Михайл Георгиев

Категория „Селище"

Велико Търново
Перник
с. Черньово
Разлог
с. Черни Вит

Водещи новини

Още новини