Книга за написването на "Сатанински строфи" е сред най-търсените в САЩ

share

През 2011 г. книгата за Джобс е продала 379 хиляди копия в първата седмица от издаването си, докато през настоящата на преден план са няколко заглавия с продажби около 100 хиляди – съсредоточената върху проблемите на имигрантите в САЩ "Back To Blood" на Том Улф, "Price of Politics" на Боб Удуард и "Джоузеф Антън" - автобиографичния роман на Салман Рушди за периода от живота му, когато срещу него е издадена фатва за написването на "Сатанински строфи", пише "Дневник".

Въпреки че и тази година се оказва трудна за независимите книжарници, управителите им казват, че все пак има достатъчно интерес, особено по време на Деня на благодарността и през декември. Те също така споделят изненадата си, че често се търсят заглавия, които са по-философски и не са лесни за четене от всеки. Според изданието принос има и президентът Барак Обама, който е дал позитивен пример, след като заедно с двете си дъщери посети независима книжарница в Арлингтън. За работещите в сферата важен фактор е и близката връзка, която съществува между тях и клиентите, а тя е трудна за изграждане в големите вериги.

Книжарниците отбелязват, че има ръст на продажбите на дигитални книги, но не особено по-голям от този преди година. Маделин Макинтош от издателството "Рандъм хаус" си го обяснява с това, че колкото по-мултифункционални стават таблетите и електронните четци, толкова повече фокусът към четенето на книги се разсейва.

Във Великобритания най-купуваната книга около Коледа се оказва тази на световноизвестният готвач Джейми Оливър, събрал рецепти за ястия, които могат да се приготвят за не повече от 30 минути. С продажби от над 117 хиляди бройки изданието надминава двойно новата част от поредицата с рекорди на Гинес. Това съвсем не е и първия път, в който Джейми Оливър прехвърля успеха си от кулинарията в литературата, въпреки че както призна наскоро, той не е чел нито един роман през живота си. Четиритте му предишни книги също са ставали бестселъри в британските класации.

Водещи новини

Още новини