Българи заснеха най-скъпия палестински филм

share

Българският оператор Емил Топузов засне най-скъпия палестински филм в историята. Лентата се казва „Спасителят” и е директно базирана на Евангелието на Лука. Българи отговарят за грима и монтажа, а част от снимките са били у нас. "Спасителят" е копродукция между Палестина, Йордания и България.

В София ще бъде и световната премиера на филма през януари, пише "Новинар".

Лентата ще бъде показана за първи път в рамките на фестивал, посветен на киното на Близкия изток и Северна Африка. Кинопанорамата се организира вече няколко години от сдружение „Позор” и е наследник на фестивала „Цветята на Корана”. Специално за премиерата у нас ще дойде режисьорът на „Спасителят” Роберт Саво.

В ролята на Ируд ще видим Мохамад Бакри от „Чифликът на чучулигата”. Палестинският актьор Шреди Джабарин, който е израелски гражданин, пък ще играе самия Исус. Той е известен от израелското кино и има малка роля – на ислямски фундаменталист, в екшъна на Ридли Скот „Мрежа от лъжи”.

Фестивалът на близкоизточното и северноафриканското кино започва на 15 януари и ще продължи до 2 февруари. Тази година специално място е отделено на филмите от Мароко. В селекцията са включени дебютът на Кадиджа Леклер „Чувал с брашно” със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби, както и най-успешната мароканска комедия за тази година „Старата мома”.

На фестивала ще има над 70 премиерни за България заглавия. Ще можем да видим и иранския „Несподелената тайна” с носителката на „Сребърна мечка” Лейла Хатами. Тя играе и в още една премиера на фестивала – „Да срещнеш Лейла”, който е последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи.

Един от акцентите в програмата на фестивала е ливанското предложение за „Оскар” „Обрат за секунди”. Отличеният на фестивала в Берлин „Изкуство/Насилие” пък ще представи арт сцената в Палестина.

Водещи новини

Още новини