Климатологът Симеон Матев за опасния циклон: Очаква се да паднат валежи от две месечни норми в рамките на няколко часа

pixabay
share

Предупреждение за опасен Черноморски циклон с голямо количество дъжд. Очаква се в Добричко, Варненско и Бургаско обстановката да е динамична. Повече за метеорологичната обстановка разказа климатологът Симеон Матев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Паника не трябва да има, но трябва да има подготовка. Действително над Черно море има циклон, който се движи от изток на запад, което е необичайно. Затова в Западната част на Черно море ще паднат обилни валежи. Най-опасни дни ще бъдат сряда срещу четвъртък, четвъртък, събота и събота срещу неделя. Ситуацията се променя постоянно, както може да има силни валежи, така може и да няма. Това се дължи на необичайните атмосферни процеси“, обясни метеорологът.

"От сряда до неделя цялата страна ще е под влияние на Черноморския цилкон. Обилните валежи ще бъдат на север от Калиакра, около нос Емине и на юг от Созопол. Но не е задължително това да се случи“, каза още Матев.

Проф. Рачев с прогноза какво време ни очаква през септември

Той посочи, че е възможно количеството валежи да бъде на няколко пъти с около 30-40 литра на квадратен метър. „Очаква се да паднат две месечни норми в рамките на няколко часа“, допълни Матев.

Водещи новини

Още новини