Връхлита ни гръмотевична буря

pixabay
share

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури обяви НИМХ за днес. Предупрежденията са в сила за Северна и Северозападна България. Областите с риск от опасно време са Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Очакваните количества дъжд са до 35 литра на квадратен метър, а в отделни райони – до 50-65 литра на квадратен метър. Има и опасност от градушки, включително в планините и по Черноморието. Подобна е и прогнозата за областите с жълт код. Там количествата на валежите ще са до 25-35 литра на квадратен метър.

В четвъртък през деня предстои и понижение на температурите, като максималните в страната ще са между 27 и 32 градуса. Слабият до умерен вятър ще носи и захлаждане. Повече слънчеви часове ще има над Западна България. По Черноморието ще има краткотрайни, на места интензивни, дъждове с гръмотевици. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса.

Ето какво време ни очаква днес

Междувременно 21 и 22 юли бяха обявени за дните с най-високи температури в историята на измерванията, които се правят от около 1850 г. Темата в студиото на „Здравей, България” коментира климатологът Симеон Матев.

По думите му все по-големите горещини не бива да изненадват никого. „Земята в момента е един врящ котел. Изменението на климата е факт, но то не включва само екстремно високи градуси”, подчерта експертът.

Водещи новини

Още новини