40° на сянка: Оранжев код за опасно време утре

pixabay
share

Aкцентът остава върху много горещото време. Код жълто за опасно високи температури е обявено в цялата страна за пореден ден и днес. А утре предупреждението вече е от втора степен, код оранжево, поради продължителеният период с опасно горещо време.

Безоблачно беше през последното денонощие в повечето райони, но имаше превалявания, в източната половина от страната, на места придружени и от гръмотевична дейност. На картите виждате падналите мълнии по часове, най-много следобед и около полунощ.

И днес на изолирани места ще има превалявания и гръмотевици, но в по-голямата част от страната ще бъде слънчево и много горещо с максимални температури от 35° до 39° - 40° на сянка, в София около 34°, на морския бряг от 30° до 34°.

Ще духа слаб, в източните райони и и по Черноморието умерен североизточен вятър. Без промяна ще остане времето и утре слънчево, на отделни места със следобедни превалявания, с по-голяма вероятност в югоизточните райони и опасно високи максимални температури, стойности между 35° и 40°, в София около 34°. Ще духа слаб източен, в Източна България умерен североизточен вятър.

По Черноморието също умерен вятър, с посока от изток-североизток, но вълнението на морето ще остане слабо. И на морския бряг утре не са изключени изолирани следобедни превалявания. И там ще бъде горещо с максимални температури между 30° и 35°.

Времето днес: Отново опасни горещини

Спасение от горещото време единствено в планините и то по високите части от 14° до 18°. И там ще преобладава слънчево време, но не са изключени следобедни превалявания. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

И в близките дни не са изключени слаби и изолирани следобедни превалявания и гръмотевици, с по-голяма вероятност в събота, но ще бъде все по-горещо горещо с много висок риск от пожари.

Водещи новини

Още новини