До дни температурите падат рязко

Pixabay
share

Бурният вятър от последните дни няма повече да ни притеснява. През следващите дни той ще продължи да отслабва. Тази сутрин по долното поречие на Струма и в Странджа около Малко Търново вече се появиха сутрешни мъгли, но те бързо ще се разсеят.

"През почивните днаи температурите ще се повишат чувствително, в неделя в североизточните райони и Северозапада ще достигнат 30-31 градуса. От неделя следобед и през нощта започва захлаждане, в началото на седмицата с 10 градуса ще се понижат температурите. Средните ще бъдат 11-16 градуса, в София - 11. Валежи ще има повече в северните и североизточни райони, по планините ще превали и мокър сняг", прогнозира синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Сутрин температурите ще бъдат 6-11 градуса, в Добруджа 3-4 градуса.

Топло ще бъде през уикенда и по планините. В планинските ни курорти се очакват 17-18 градуса. Синоптикът препоръчва връхната дреха да бъде винаги под ръка. След това захлаждане ще има временно бързо повишение на температурите, а след него се задава ново чувствително захлаждане.

"Ще видим как зимата дава заявка, максималните температури 7-11 градуса, валежи от сняг ще има над 1500 метра, по високите полета в Западна България. В края на следващата седмица може да има по-забелязваща се снежна покривка по високите части", добави синоптикът. 

Meteo Balkans: Иде кучият студ, ето кога пада първият сняг

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в дългосрочен план ново затопляне се очаква след 20 октомври. А вече има и прогнози за предстоящата зима.

"Активизирането на "Ел Ниньо" предвещава по-люта зима и повече сняг с по-ниски температури. Засега декември се очаква да бъде валежен за Балканите,  а януари - по-топъл", заяви Янков.

Топло през уикенда ще бъде и в Гърция. Там температурата на въздуха ще бъде 26-30 градуса, на морската вода - 23-24. 

Водещи новини

Още новини