Роднини на удавените в Охридското езеро искат 10 млн. лева

share

Граждански иск за 10 500 000 лева са завели роднините на удавените 15 българи при потъването преди три години на кораба "Илинден" в Охридското езеро.

Искът е срещу застрахователните дружества "Алианц Ферзихерунг" и "Германишер Лойд". За имуществени вреди част от роднините искат още около 70 000 лева. В исковата молба пред Софийския окръжен съд са записани и параметрите на кораба "Илинден", потънал на 5 септември 2009 година. Според тях капацитетът на плавателния съд към датата на инцидента е бил 35 човека, при качени тогава 53-ма пасажери. Според Договор за правна помощ между България и Македония от 2002 г. действа споразумение, по силата на което страната ни признава в гражданскоправната им част присъдите на македонски съдилища. Адвокатът на роднините на загиналите е поискал от Софийския окръжен съд да назначи експертиза, която да бъде възложена на Агенция "Морска администрация", която да уточни каква е причината и кой носи отговорността за потъването на кораба.

До момента роднините са получили по 4 500 евро от други застраховки. Македонският съд призна за виновни за инцидента капитанът Сотир Филевски и служителят в "Лойд" Бранко Баич, дал удостоверение за годността на кораба. Сотир Филевски е в затвора в Струга на 12 км. от Охрид. Остават му още няколко месеца до края на присъдата. Сега съседите му казват, че го виждат през няколко седмици да се връща при родителите си през почивните дни, когато е в отпуск от затвора. Баич е осъден задочно.

Разследването в България, което започна паралелно с това в Македония, още не е приключило. Прокуратурата все още чака отговори на редица въпроси, които бяха изпратени до съседната държава преди повече от година. Чакат се отговори и на исканията за достъп до всички доказателства. На четирите молби за правна помощ, които българските разследващи са изпратили, има само частични отговори. За разлика от Македония обаче, в София се разследват и действията на Капитанията в Охрид - органът, контролиращ движението на плавателните съдове в езерото. Досега експертизи у нас показаха, че е имало неправомерно преустройство по палубата на "Илинден". А през отворени прозорци на долната палуба на кораба е влязла вода и това е способствало плавателният съд да потъне по-бързо в Охридското езеро.

Водещи новини

Още новини