Бивша зам.-кметица свидетелства по дело за измами

share

Бившият заместник-кмет на Разград Станка Ангелова бе сред свидетелите по дело за документни измами, ощетили държавата за сметка на автобусни превозвачи. Пред състав на Окръжен съд-Разград Ангелова обясни, че неправилно разпределение на субсидиите за обществен транспорт би могло да нанесе щети на останалите превозвачи, а не на държавата.

За тези средства се използва термина „субвенция" - определена сума се отпуска извън бюджета, целево, но с възможност общините сами да определят правилата за разпределянето на парите. За общини като Разград стойността е 400 000 - 500 000 лв. годишно. Сред основните цели при разпределението е да се покрият загубите от нерентабилни линии, но това става на 40-50% - каза още Ангелова.

Подсъдими в процеса са собствениците на транспортни фирми Боян Минчев - „Автобустранс" и Муртаза Ферад, както и експертът по транспорт в община Разград Васил Цонев. Срещу превозвачите обвиненията са за документни измами - деклариране на неверни данни за пробезите и списъци с несъществуващи пенсионери, инвалиди и ученици, въз основа на броя им се определят дотациите. Според обвинението между 2008-2010 г. те са получили 4000 лв. неправомерно от субсидиите. Цонев пък е обвинен в безстопанственост, като не е контролирал съдържането на предоставените документи.

На днешното заседание защитата на Минчев представи информация от ръководствата на седем училища, доказваща, че част от вписаните в обвинителния акт имена на несъществуващи ученици, действително са били ученици в периода, за който се разследват превозвачите и общинския служител. За да има време вещото лице по делото да се запознае с новата информация делото бе отложено за ноември.

Водещи новини

Още новини