Пуснаха циганин, убил българин, срещу 2000 лв.

share

„Много съжалявам за станалото. Не исках тази работа да се случи. Мислех, че защитавам семейството си. Бях много изплашен”, оправда се пред апелативния съд в Пловдив убиецът от Правище Христо Ангелов. Минути след това циганинът излезе на свобода срещу парична гаранция от 2000 лева, съобщава в. “Монитор”.

Убийството в село Правище на българина Илия Попов стана на Разпети петък преди Великден тази година. Тогава около 30 българи, въоръжени с железни предмети, отишли в старото селско училище, използвано като общежитие за наети да берат малини цигани от село Розино. Местните нападнали циганите, защото час-два по-рано 13-годишно момиче от селото се оплакало на батко си, че един от работниците му е правил неприлични предложения.

Братът се ядосал и събрал приятелите си за наказателна акция. Към 21 часа вечерта, малко след като младежите засекли в центъра на селото пришълците, българите се въоръжили с метални предмети и нападнали ромското убежище в края на селото.

„Това са българи, които са били пияни. Явно е, че инициативата за агресията върху училищната сграда е на тази група от хора. Касае се за неизбежна отбрана”, заяви адвокатът на Христо Димитър Будаков. При масовия бой жените и децата се барикадирали вътре с легла, дюшеци и голяма печка. На тел. 112 имало регистрирани обаждания само от роми, подчерта юристът.

Единият от двамата братя влязъл в общежитието, а убитият се втурнал да му помогне, стана ясно в съдебната зала. Циганинът  Христо Ангелов първо ударил по главата Илия Попов с метален прът, а след това го наръгал фатално в сърцето. После дал окървавения нож на сестра си Анка, която го скрила. Ден по-късно обаче жената предала оръжието на полицията. Извършителят Христо Ангелов е рецидивист с четири осъждания

Водещи новини

Още новини