Прокурорът по делото срещу Джейхан Ибрямов: Светнали са му и ръцете, и парите

Булфото (архив)
share

Народният представител и кандидат-депутат Джейхан Ибрямов остава в ареста. Той беше доведен в съда под конвой от шестима служители на Главна дирекция "Охрана". Ибрямов беше придружен и от двамата си адвокати. Минути след началото на съдебното заседание, по предложение на прокуратурата съдът реши да гледа делото при закрити врата. И така след малко повече от час дойде и решението. На Ибрямов е наложена най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража", заради опасност, според съда, да извърши ново престъпление.

Магистратите прецениха, че са събрани достатъчно данни на този етап, че именно той е извършил престъплението, за което е обвинен. В сряда настоящият депутат и кандидат на предстоящите избори беше заловен с белязани пари. 

В съда: Вижте арестувания Джейхан Ибрямов

"Една част от тях са били във вътрешния джоб на сакото му, другите са били в хартиен плик, който той е държал в ръцете си. Светнали са му и ръцете, и парите, които са били предварително описани. Не знам как той е успял да ги даде на Мирослав и след това да ги опишат и Мирослав да му ги върне", заяви прокурорът от Софийска районна прокуратура Ивайло Петров.

Преди акцията са използвани специални разузнавателни средства, но наблюдаващият прокурор не пожела да уточни срещу Ибрямов или срещу Мирослав Тодоров.

"В случая те са използвани по реда и Закона за специалните разузнавателни средства, преди да бъде образувано наказателно производство. Върху него ли са използвани или върху друго лице, в случая Мирослав Тодоров, не мога да ви кажа", заяви прокурорът.

Освен показанията на Тодоров срещу Ибрямов, действията са започнати от Антикорупционната комисия. 

Мирослав Тодоров е дал подробни показания.

Докато съдът решаваше мярката, под прозорците имаше демонстрация в подкрепа на задържания депутат. Според съпругата на Ибрямов, не е възможно той да е пренасял 100 хиляди лева в сакото си и в плик. 

"За този свидетел, за когото говорят, който беше в ареста два месеца, също се оказа, че по същото време, когато се е случило това е трябвало да продължава да бъде в ареста. Може би трябва да се зададе въпрос на прокуратурата, той какво прави извън ареста", попита съпругата на депутата - Биршен Ибрямова

Джейхан Ибрямов се е възползвал от правото си да не дава обяснения, къде, как и при какви условия е получил парите от Мирослав Тодоров. Защитата на Ибрямов ще обжалва мярката на съда. Делото е насрочено за 10 октомври.

Водещи новини

Още новини