Сезират прокуратурата за извършени престъпления против личността и Републиката от депутати на ИТН и "Възраждане"

bulphoto (архив)
share

Депутатите от ПП-ДБ Лена Бориславова и Явор Божанков са внесли сигнал до прокуратурата за "извършени престъпления против личността и Републиката от депутати на Има такъв народ (ИТН) и Възраждане", съобщиха от пресцентъра на Продължаваме промяната (ПП).

Причината е умишленият саботаж на работата на Народното събрание на 26 септември, когато трябваше да се започне разглеждането на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност - ключова стъпка за финансирането на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Депутати от двете групи блокираха трибуната, в един момент дори започнаха да изтръгват кабелите на звуковата система.

Вечерна риалити програма: ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната на НС, осветлението в пленарната зала беше изгасено

Явор Божанков коментира, че "никой не може безнаказно, чрез физическа борба, блъскане и изтръгване на кабели да спира приемането на закони и работата на държавен орган в правова, европейска държава".

"Тези хора трябва да получат санкция от правораздавателната система. В противен случай се обезсмислят законите, конституцията, правовия ред и демокрацията изобщо. На ход е държавното обвинение. Това е тест не само за съдебната система, а за обществото в цялост. Трябва да дадем категоричен отговор на това безумие", казва той.

Лена Бориславова аргументира подаването на сигнала с думите: „Не може да допуснем всеки път, когато някой е несъгласен с даден закон да руши държавно имущество и да анулира демокрацията в парламента. Това не е нормално поведение.“

Водещи новини

Още новини