Адвокат Александър Кашъмов за "черния списък": Да стигматизираш някого и да насаждаш мраза не е законна цел

Нова телевизия
share

Списък на варненски учители, подписали се „против” промените в Закона за предучилищното и училищното образование беше разпространен в социалните мрежи от местната организация на „Възраждане”.

Доколко законно, но и морално е да бъдат разпространени имената на учителите, както и да бъдат критикувани публично за това, че са се обявили „против” забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация? Тези въпроси коментира в „Интервюто след Новините на NOVA адвокат Александър Кашъмов.

„Най-вероятно хората са имали идеята публично да изразят позицията си, поради което вероятно сами са придали известна публичност. Това обаче не означава, че всеки може да препубликува и то с намерението да стигматизира тази група хора и да насажда омраза към тях с този списък”, коментира адвокат Кашъмов.  

„Фактът, че са посочени с 2 имена и училището, в което работят, вече ги прави идентифицируеми. Това означава, че по общия регламент за защита на данните се задейства системата за защита на личните данни. Това означава, че за да бъде препубликуван такъв един списък, трябва да има законна цел. А това да стигматизираш някого и да насаждаш мраза не е законна цел”, коментира адвокатът.
 Учителка от „черния спикък“ на „Възраждане": Ясно е, че е предизборна агитация

„Става дума за учителите – гилдията, която преди 250 години е извадила този народ от тъмнината, за да го вкара в просвещението и светлината на цивилизацията. Прави се с цел да бъде попречено на това те да изразяват позиция и своето мнение за един закон. А в една демокрация има свобода на словото. Нали за това се борихме. Нали това беше идеята на това да излезем от комунизма, където не можеше да се говори свободно”, коментира адвокат Кашъмов.

Водещи новини

Още новини