След акцията в имотите на Румен Гайтански-Вълка: Има задържан

Novini.bg
share

Не е постъпила официална информация, че Стоян Мавродиев и Румен Гайтански-Вълка са напуснали страната. Това стана ясно от думите на заместник-градските прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова и Деян Захариев на брифинг пред медиите в Съдебната палата.

Пресконференцията на държавното обвинение е по повод делото за отпуснат кредит от ББР на стойност 150 млн. лева.

Прокурор Захариев заяви, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени три лица – бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и Иван Георгиев, на чието дружество „Родуей Кънстракшън“ е било отпуснато въпросният кредит. Георгиев е бил задържан вчера за срок от 24 часа, докато другите двама ще бъдат търсени на адресите им в страната, тъй като няма данни да са я напуснали.

Обявяват Румен Гайтански-Вълка за международно издирване?

Делото е образувано в края на октомври 2022 г. след получен сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е разследване за престъпление по служба. То е било първоначално възложено ва ГДБОП, но впоследствие с него се заема следовател от СГП.

След проведеното разследване, с постановление от 5 май 2023 г., наказателното производство по делото е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор не е открил доказателства за извършено престъпление по служба. Постановлението е било потвърдено от Софийската апелативна прокуратура. При последващ контрол от Върховната прокуратура е установено, че в действителност няма доказателства, но пък са били констатирани пропуски в разследването и непълнота на фактите по случая, тъй като не са били проучени част от връзките между дружествата, които са били свързани с този кредит, уточни Петрова.

Така през януари 2024 г. постановлението за прекратяване на наказателното производство на СГП е отменено и делото е върнато на наблюдаващия прокурор за продължаване на разследването. Тогава са били разпитани свидетели, включително пред съдия, изискана е допълнителна документация от ББР, ДАНС и НАП. Случаят след това е бил иззет от следователя и поет от служител на Антикорупционната комисия, който е продължил действията по разследването и проверка на доказателствата. Преценено е, че е необходимо да се проведат претърсвания и изземвания в София и Кърджали, които са разрешени от Софийския градски съд.

Конфискуват автомобили на Вълка - луксозните возила били закупени с пари от кредита, отпуснат от ББР

Събрани са предимно документи. Запорирани са няколко автомобила, три от които са с висока стойност, допълниха от прокуратурата.

Трима са привлечени като обвиняеми.

Касае се за длъжностно присвояване в особено големи размери. Към настоящия момент продължават да се събират доказателства. Изяснява се дали има присвояване и от други лица от Българската банка за развитие. Не е изключено да се съберат доказателства и да се повдигнат други обвинения – пране на пари, за някои от лицата, посочи Деян Захариев.

Обвиняемите са Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и представител на дружеството, усвоило кредита. За Мавродиев обвинението е за длъжностно присвояване. Установен е представителят на дружеството Иван Георгиев. Той е задържан за 24 часа още вчера.

От КПКОНПИ съобщиха, че в хода на разследването са събрали данни, че фирмата „Био Майнинг“, също управлявана от Гайтански, е дала заем на друга, свързана с него „Кристална вода“, а тя от своя страна през 2019 г. е погасила задълженията на ТЕЦ Варна към търговска банка. По това време мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

От прокуратурата не уточниха дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще бъде разпитан.

Водещи новини

Още новини