Кой е Румен Гайтански-Вълка?

Novini.bg/ Canva
share

Полицейска акция се провежда в офиси на Румен Гайтански-Вълка в София - претърсват 6-7 офиса и няколко жилищни адреса. 

Преди дни Комисията за противодействие на корупцията разпространи съобщение, че смята, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие, които са довели до значително ощетяване на банката - съответно финансовия интерес на държавата.

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка

Кой е Румен Гайтански-Вълка?

„Свободна Европа“ представя профила на Румен Гайтански в обширна статия, публикувана на 5 април тази година.

В нея той е описан като монополист на столичния боклук и мажоритарен собственик на пуст басейн. Получател на един от най-големите кредити от държавата и бивш съдружник на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Името му влиза в новините през пролетта, след като Столичната община задейства събарянето на негови незаконни постройки в ловния парк „Искър“.

Румен Гайтански е активен бизнесмен от около 30 години, но за това време не се появява пред медии и остава скрит за публиката.

Той добива популярност през 90-те години на миналия век, след като основава фирмите ДИТЦ и „Волф 96“. От името на втората идва и прякорът му - Вълка.

Те получават концесията на сметосъбирането в София и на практика монополизират почистването на столицата.

Снимали Вълка да дава 100 лв. на катаджия, карал с 200 км/ч

Концесията е прекратена през 2006 г., след като дружествата отказват да почистват и София е обхваната от криза на боклука. Тогава кмет на София е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Премахването“ на Вълка е основен лозунг в предизборната му кампания за местния вот през 2005 и 2007 г.

Въпреки че за кратко губи концесията в столицата, Гайтански продължава да печели от договори за сметопочистване в Стара Загора, Сливен, Кърджали и Поморие.

Вълка се връща постепенно в бизнеса с боклука и в столицата през 2018-2019 г. през дружеството „Грийн партнърс“.

„Грийн партнърс“, която събира боклука в три квартала, без да е минавала през конкурс за възлагане на обществена поръчка, получа милиони левове приходи.

Историята с незаконните постройки на Гайтански край язовир „Искър“ е свързана с друго негово дружество - „Био Майнинг“ АД.

След поредица от дела през февруари 2024 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно обявява постройките за незаконни и разпорежда, че те трябва да се разрушат.

Хекимян към кмета Терзиев: Защо незаконните постройки на яз. „Искър“ още не са съборени?

Дружество на Румен Гайтански притежава мажоритарния дял от столичната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина, която от близо 20 години е занемарена и се руши.

През юли 2023 г. „Капитал“ пише, че Гайтански е поискал 24 общински имота в замяна на басейна. Сред тях има терени с предназначение за паркинги, жилищни сгради и дори училища.

Офертата на Вълка към Столичната община обаче остава на ниво идея.

През 2021 г. става ясно, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Нейното предназначение по принцип е да подкрепя малкия и средния бизнес.

Сред най-големите получатели на кредити от ББР се оказва отново фирма, свързвана с Гайтански - строителното дружество „Роудуей кънстракшън“. През 2019 г. то получава от ББР рекордните близо 150 млн. лева заем. Това се случва месеци след създаването на фирмата.

Главният архитект на Столична община издаде заповед за премахване на сградата на Румен Гайтански-Вълка на язовир "Искър"

През 2017 година Румен Гайтански и Ахмед Доган регистрират заедно фирма, която е закрита година по-късно, припомня „Свободна Европа“.

Гайтански има интереси и в сектора на водоснабдяването и канализацията. Свързваната с него компания „Кристална вода“ печели големи обществени поръчки.

Водещи новини

Още новини