Прокуратурата протестира изменението на мярката на Георги Георгиев

Булфото (архив)
share

Днес, 5 август 2024 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе чрез Районен съд-Пловдив в Окръжен съд-Пловдив протест срещу изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на подсъдимия Г.Г.

Спрямо него на 15.12.2023 г.  бе внесен обвинителен акт за три престъпления – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. Определението на Районен съд-Пловдив за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и „забрана за напускане на пределите на България“ спрямо Г.Г. е от 30.07.2024 г., когато е проведено съдебно заседание по делото. Районна прокуратура-Стара Загора внася протеста в законовия 7-дневен срок.

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районен съд -Пловдив е неправилно и незаконосъобразно, като основните аргументи са следните:

Задържането на Г.Г. е в разумен срок. То съответства на целите на закона и е в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи с оглед обективни критерии - фактическа и правна сложност на делото и поведение на подсъдимия. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Г.Г. е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата. 

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора"

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата по конкретното наказателно производство. Обстоятелството, че на Г.Г. е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение „домашен арест“. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Водещи новини

Още новини