Проф. Киров: Има възможност да започне процедура за избор на главен прокурор

Булфото
share

Има възможност да започне процедура за избор на главен прокурор, коментира за БТА проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и ръководител катедра „Конституционноправни науки“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски" във връзка с решението на Конституционния съд относно промените в Конституцията, приети в края на 2023 г.

Има решение на Конституционния съд, всичко се изясни и оттук нататък може да започне процедурата, посочи проф. Киров. „След като няма титуляр главен прокурор, винаги може да започне процедура за излъчване на такъв. Има временно изпълняващ, защото имаше конституционни промени. Гласуваха се конституционните промени, след това бяха атакувани, и ето – има решение на Конституционния съд, всичко се изясни и оттук нататък естествено, че може да започне процедурата“, посочи той. 

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) (бел.ред. сегашният състав е с изтекъл мандат) и припомни, че вече има избрани магистрати от съдийската квота, но няма от политическата.

Конституционният съд обяви решението си за основния закон

На въпрос доколко е възможно Народното събрание да избере членове във ВСС, при тази политическа ситуация, проф. Киров отговори, че това е вече е политически въпрос. „Но има си конституционна процедура, законова процедура, да започнат да ги избират“, каза той. И припомни, че Конституционният съд също е бил в непълен състав две години и половина, но в един момент е бил попълнен.

Във връзка с това, че конституционните съдии не са постигнали изискуемото мнозинство за постановяване на решение по част от промените, поради което се отклоняват исканията на вносителите, проф. Пламен Киров обясни, че това означава, че направените конституционни промени си действат, те не са обявени за противоконституционни, което пък не означава и обратното – че са конституционно съобразни.

Попитан дали в този случай отново може да се търси мнението на Конституционния съд по тези промени, проф. Киров каза, че според него може. По думите му в един друг момент може да се поиска от друг състав на КС да се произнесе по тези разпоредби дали са конституционно съобразни. Той добави, че няма срок това да се случи.

Относно това какво мисли в цялост за решението на Конституционния съд по промените в Конституцията проф. Пламен Киров заяви, че решенията на КС биха могли да бъдат коментирани, но те се изпълняват, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини