Кметът на район "Оборище" ще обжалва решението за предсрочното прекратяване на правомощията му

Кадър - Нова телевизия
share

Миналата седмица ОИК прекрати предсрочно правомощията на кмета на район „Оборище" в София Георги Кузмов. Мотивите за решението са „несъвместимост”, защото той има съдружие в две фирми, което според Закона за местната власт е нарушение. Кузмов обаче твърди, че всъщност нарушение няма.

„Или аз не мога да чета и да разбирам добре български, или ОИК. Ще цитирам член 41, ал. 1 от Закона за местната власт, който гласи, че „кметове на общини, райони и кметства не може да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата си. В този член няма забрана за дялово участие или съдружие във фирми”, заяви Кузмов в ефира на Нова телевизия. Той беше категоричен, че ще обжалва решението. 

ОИК прекрати правомощията на кмета на „Оборище" в София

В официаллна позиция председателят Полина Витанова  на ОИК се посочва: ”Комисията е колективен орган и решението е взето с мнозинство от 2/3”. Тя допълва, че участието на г-н Кузмов като съдружник е нарушение. Витанова беше категорична, че „ОИК не е политическа комисия и не изпълнява никакви политически нареждания и поръчки, което може да се види от цялостната организацията на изборите.

„Не познавам и не знам кои са хората, подали сигнала, но той е факт, трябваше да бъде разгледан и Комисията взе такова решение”, подчертава Витанова.

По думите ѝ в четвъртък Административният съд в София град  е отхвърлил искането на Кузмов за спиране на решението на ОИК, докато тече делото. Това означава, че мярката е в сила и Кузмов не е кмет.

Водещи новини

Още новини