СРП протестира решението на съда да не отнема колата на Нойзи

share

Софийска районна прокуратура протестира решението на Районния съд в София. По-рано днес стана ясно, че автомобилът на Ивайло Цветков-Нойзи няма да бъде отнета в полза на държавата. Той беше заловен на 17 ноември миналата година да кара по Околовръстния път в София в нетрезво състояние. 

Сред мотивите на решението на Софийски районен съд е тълкуване на Конституцията и обявяване на Наказателния кодекс за противоконституционен в частта относно отнемането на автомобила, каза Николай Николаев, говорител на Софийска районна прокуратура. 

СРП е изненадана от това решение, тъй като преобръща съдебната практика. Оценяваме усилията на съда да бъде смел и отстоява вътрешното си убеждение. Но според нас това решение е неправилно. Поради това го протестираме, посочи Николаев. 

Съдът реши: Няма да отнема колата на Ивайло Цветков-Нойзи

КС не се е произнесъл. Сезирането не е обявено за допустимо. Наше становище районен съд не би могъл да осъществи такъв инцидентен контрол. Действащият конституционен режим предвижда концентриран контрол. Това означава, че само един съд може да обяви закона за противоконституционен – Конституционния съд. Ако всеки съд обявява закони за противоконституционни би настанала анархия. Според нас това решение не е правилно, затова го обръщаме към Софийски градски съд, каза още той. 

Водещи новини

Още новини