Прокуратурата: Разпитани са повече от 10 души по случая с насилие в детска градина във Велинград

share

Повече от десет души са разпитани днес по случая с малтретирано дете в детска градина във Велинград. 

Това обяви пред журналисти в Пазарджик и.д. районен прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев. Той посочи още, че уличената в насилие служителка на детското заведение е задържана за срок до 24 часа по закона за МВР. 

Дисциплинарно уволнение за учителката, заснета да бие и скубе деца във Велинград

Бакърджиев подчерта, че по случая ще бъдат назначени множество експертизи. Като акценти в разследването той определи уточняването на времето, когато са направени записите, разпространени вечерта на 29 май в социалните мрежи, както и как са заснети кадрите. По думите му на този етап няма сигнали за други подобни инциденти от страна на родители, а също така и за напрежение между персонала в детската градина. Бакърджиев посочи още, че детето не посещава градина от повече от месец и потвърди, че то се отглежда в приемно семейство. Прокурорът увери, че ще бъдат положени всички усилия досъдебното производство да бъде приключено преди законоустановения срок от два месеца. Според него по случая трябва да се ангажират и от отдел "Закрила на детето".

Пред журналистите прокурор Величка Христова, говорител на Районната прокуратура в Пазарджик, уточни, че досъдебното производство е по чл. 131, ал. 1, т. 2 и т. 4 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание до три години "лишаване от свобода".

От Община Велинград съобщиха, че на свикано от кмета Костадин Коев заседание на комисията за детето към местната администрация са изслушани представители на всички компетентни и заинтересовани институции и общински съветници, родители на деца от детската градина и нейният директор Мая Якимова. Стана ясно, че досега в общинска администрация, в отдел „Закрила на детето” към Дирекция "Социално подпомагане" и в други институции не са постъпвали никакви сигнали за малтретиране на деца в детски и учебни заведения на територията на община Велинград. Бащата на детето, което е заснето в клипа, сподели, че от 10 април то не е посещавало детската градина, уточниха от Общината, предаде БТА. Още сутринта, освен кмета на община Велинград, са се самосезирали Районна прокуратура, Детска педагогическа стая, отдел "Закрила на детето" и регионалното управление по образованието за  изясняване на случая. Решението на комисията е, че е недопустимо педагог, упражняващ насилие, да продължава да работи в тази сфера и лицето от клиповете трябва да бъде отстранено от работа, при спазване на всички законови процедури. Директорът на детското заведение е наказан със забележка.

Със самото дете и с групата, в която то се обучава, ще работи психолог по предложение на директора на Дирекция "Социално подпомагане", уточниха още от Община Велинград.

Водещи новини

Още новини