Искат справедлив процес за съдия Мирослава Тодорова

share

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е обезпокоило Международната комисия на юристите. От там призовава българските власти да гарантират справедлив процес на втора инстанция и да се предприемат мерки, за да бъдат защитени съдията и другите членове на съдебната система от действия на тормоз и сплашване от трети лица.

"В качеството й на председател на Съюза на съдиите в България съдия Тодорова публично е изтъквала проблемите в българската съдебна система и беше водещ критик на ВСС. Тя привлече вниманието към многократните словесни атаки към съдебната система от членове на правителството и по специално на министъра на вътрешните работи, които заплашват независимостта на съдебната система в страната", гласи част от съобщението.

Комисията счита, че делото може да включва злоупотреби в съдебната система, което противоречи на принципите на независимост на ООН. Уволнението на Тодорова е неуместно за провинението, в което е обвинена. Комисията отправя една препоръка към българските власти - да гарантират институционалната и личната независимост на съдиите.
 

Водещи новини

Още новини